Wanneer is het tijd om je koffiemachine te ontkalken?

Wie houdt er nu niet van een heerlijk kopje koffie in de ochtend. Voor de meeste Nederlanders staat een vers kopje koffie symbool voor het begin van de dag. Het heerlijke aroma komt je tegemoet, de volle smaak en de warmte die je vervult. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van een heerlijk kopje koffie. De kwaliteit van de bonen is hiervoor belangrijk, maar ook de staat van jouw koffiemachine. Merk jij bijvoorbeeld dat de smaak van de koffie bitter wordt, of lauw is? Dan is het tijd om je koffiemachine te ontkalken. Met een ontkalker zorg je dat je apparaat wordt doorgespoeld zodat de kalk verwijdert wordt. Op deze manier zul je merken dat de kwaliteit van je koffie weer hersteld is en je kan genieten van aromatische warme koffie.

Het belang van het ontkalken van je koffiemachine

Ontkalken is niet alleen belangrijk voor de kwaliteit van je koffie, maar ook voor je koffiemachine. Wanneer kalk zich ophoopt in het apparaat, wordt het verstopt. Hierdoor kost het meer energie om de koffie te verwarmen en kan je machine het op den duur begeven. Daarnaast bestaat een kopje koffie voor 99% uit water. Hierdoor is de kwaliteit van je water ook erg belangrijk voor het brouwen van een heerlijk kopje koffie. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen ‘hard’ en ‘zacht’ water. Dit bevat allebei mineralen zoals magnesium en calcium, die zich ophopen in de machine. Hard water bevat echter meer mineralen, waardoor kalkvorming gemakkelijker ontstaat. Dit is echter niet van buitenaf te zien, waardoor het ongemerkt kan ophopen in de machine en slechte kwaliteit koffie produceren en schade veroorzaken aan het apparaat. Door om de zoveel tijd je machine te ontkalken, geef je je machine een goede reiniging.

Is het moeilijk je koffiemachine te ontkalken?

Je koffiemachine ontkalken is waarschijnlijk gemakkelijker dan je denkt. Bij een waterfilterwinkel.com kun je een ontkalker kopen waarmee je je koffiemachine kunt ontkalken. Je voegt dit toe aan het waterreservoir en laat de dit door je machine lopen. Zo heb je binnen een mum van tijd weer een heerlijke kop koffie op tafel gezet. De producten zijn geurloos en non-toxisch, waardoor je er veilig gebruik van kunt maken. Iedere machine is anders, maar over het algemeen wordt aangeraden om elke 3 maanden je koffiemachine te ontkalken. Wanneer je gebruik maakt van een waterfilter, wordt het water gefilterd waardoor er minder verhardende materialen door de machine gaan. Dit voorkomt kalkvorming waardoor je machine in goede conditie blijft. 

Must Read

Latest Posts