Kaas eten in een gezonde levensstijl?

Een kaassoort die de laatste jaren veel in opmars is, is geitenkaas. Steeds meer mensen komen erachter hoe lekker dit type kaas is en hoe goed het te combineren is in talloze gerechten. Geitenkaas heeft daarnaast de bonus dat het eigenlijk toch wel vrij gezond is. Hoe gezond in tegenstelling tot andere kazen en waarom de kaassoort niet te missen valt uit een gevarieerd dieet, dat lees je hier.

Geitenkaas

Geitenkaas wordt gemaakt van geitenmelk. Deze melk bestaat voornamelijk uit water, wel 87% ervan. De overige 13% bestaat uit droge bestanddelen, zoals vetten, eiwitten, lactose en zouten. Geitenmelk wordt opgehaald bij geitenboeren en gebracht naar tanks. Hier wordt het verwacht tot 72 graden, om ervoor te zorgen dat er geen schadelijke bacteriën meer in de melk en de toekomstige kaas zullen zitten. Het is ook de plek waar stremsel en zuursel aan de melk toe wordt gevoegd. Laat het mengsel even staan en roer het daarna door, dan wordt het een beetje klonterig. Deze klontjes zijn kleine blokjes wrongel , de basis van de heerlijke zachte geitenkaas die wij gewend zijn. Het is mogelijk om er nog meer ingrediënten toe te voegen om zo heerlijke kaas te krijgen, te gebruiken in allerlei verschillende gerechten. Geitenkaas kopen kan tegenwoordig op veel plekken, omdat de populariteit ervan zo aan het stijgen is. Van jonge tot belegen geitenkaas, een pittige of gekruide smaak tot een toevoeging van zongedroogde tomaten en olijven. Geitenkaas heeft het allemaal.

Gezond

Zoals al gezegd is geitenkaas gezonder dan andere melksoorten. Hoe komt dit? Geitenkaas zit boordevol met vitaminen. Vitamine A, B1, B2, B12 en vitamine D zijn allemaal te vinden in de kaas, om er maar een paar te noemen. Daarnaast bevat het calcium, kalium en fosfor, wat bevorderend is voor sterke botten en tanden. De kaas heeft een eiwitprofiel dat meer lijkt op moedermelk dan het eiwitprofiel van koeienkaas. Hierdoor is geitenkaas makkelijker te verteren. Een ander verschil is de hoeveelheid vetbollen in de kaas, wat minder is dan bij koeienkaas. Het is mogelijk om vetarme geitenkaas te kunnen kopen, zodat er zonder zorgen volop genoten kan worden van kaas. Een laatste verschil is dat geitenkaas lactosearm is. Dit is niet lactosevrij, maar geitenkaas kan dus beter gegeten worden door mensen die lactosegevoelig zijn.

Al deze verschillen en voordelen tonen dat geitenkaas toch nét ietwat gezonder is dan koeienkaas. Dat betekent wel dat het nog steeds met mate gegeten hoort te worden.

Andere kazen

Klinken de voordelen van geitenkaas positief, maar werkt de smaak echt niet voor jou? Dan is Parmezaanse kaas een goed alternatief. Een kaas die ook goed te gebruiken is in veel verschillende gerechten, maar wat een iets mildere smaak met zich meebrengt. Parmezaanse kaas bevat, net zoals geitenkaas, veel calcium, natrium en fosfor. Het is een hardere kaas, waardoor er minder vet en meer eiwitten inzitten. Ook de lactosegehalte lijkt meer op die van geitenkaas dan op het gehalte van koeienkaas. Zeker iets om uit te proberen!

Must Read

Latest Posts