Zet iemand die er bij voorkeur voor kiest om koffie te drinken uit zelf gemalen koffiebonen een kopje koffie voor dat is bereid met behulp van een koffiepad, en je kunt ervan uitgaan dat je een vies gezicht als reactie zal krijgen. Want koffie gezet met een pad, dat is niet te drinken! Klopt het inderdaad, dat de manier waarop de koffie wordt bereid een grote rol speelt bij de smaak ervan? Of is het meer de inhoud, waar het om gaat?
Het is maar wat je gewend bent
Zoals bij zoveel zaken in het leven, is het ook bij koffie zo dat smaken verschillen. Daarom zijn er ook zoveel verschillende manieren van koffie zetten; met een capsule, met een pad of door bonen te vermalen. Vaststellen welke manier van koffiezetten de lekkerste koffie oplevert, dat is dan ook niet te doen. Wat de ene persoon heerlijk vindt, levert bij de ander een vies gezicht op. Als het om koffie gaat, kunnen de meningen behoorlijk gedecideerd of zelfs fel zijn. Senseo-koffie, gemaakt met koffiepads, dat is echt niet te drinken, zo roepen de liefhebbers van zelf gemalen koffiebonen. Koffie die op deze manier wordt gezet zou je eigenlijk geen koffie mogen noemen, zo menen zij.
Zijn deze sterke meningen terecht? Natuurlijk kan het zo zijn dat je de smaak van versgemalen koffiebonen lekkerder vindt dan het resultaat dat een koffiepad kan leveren. Maar andersom kan ook prima het geval zijn, want zoals gezegd, die smaken verschillen nu eenmaal. Dus of je nu koffie cups het beste resultaat vindt geven, of juist pads of verse koffiebonen, dit zegt niet per se iets over de koffie. Het zegt vooral iets over jouw smaak.
Het principe is in alle gevallen gelijk
Op welke manier je je koffie ook zet, het gebeurt altijd volgens hetzelfde principe. Gebrande en gemalen koffiebonen worden in contact gebracht met water. Op het moment dat dit gebeurt, trekt het water als het ware de kleur, de geur en de smaak uit de koffie. De machine zorgt er vervolgens voor dat het resultaat hiervan in een kopje of een pot terecht komt, terwijl het restant van de koffiebonen achterblijft.
De manier waarop dit precies gebeurt, is eigenlijk niet van heel groot belang. Het zijn eerder de kwaliteit van de koffiebonen en de versheid die bepalen hoe goed de koffie smaakt. In die zin kan het inderdaad zo zijn dat versgemalen koffiebonen een beter resultaat geven dan koffie gezet met een pad, zeker als de verpakking hiervan al een tijdje aangebroken is. Het is echter te kort door de bocht om te zeggen dat de ene manier van koffie bereiden altijd beter is dan een andere. Dat hangt echt af van het soort koffie, de versheid ervan en, niet onbelangrijk, de persoonlijke smaak van iemand die de koffie opdrinkt.