Minder vlees eten? Dan gun je jezelf alleen het allerbeste

Veel mensen besluiten om wat minder vlees te gaan eten. Een prima keuze, want een mens heeft ook niet dagelijks vlees nodig om gezond te blijven. Door met zijn allen bijvoorbeeld één of twee vleesloze dagen in te voeren, of zelfs nog wat meer dan dat, kunnen we bovendien bijdragen aan een klimaatverandering die minder snel gaat. Een prima keuze dus. Voor veel mensen geldt wel dat zij op de momenten waarop zij wél vlees eten, er ook echt van willen genieten. Niet gedachteloos een gehaktbal of hamburger naar binnen werken, maar kiezen voor bijzonder vlees. Met een lekkere smaak, een bijzondere textuur; echt een stuk vlees om van te genieten. Gelukkig komt er op dat gebied steeds meer keuze.

Iedere dag vlees: je ziet het steeds minder

Er zijn steeds meer mensen die lang niet iedere dag van de week vlees eten. Soms is dat een heel bewuste keuze, en wordt er specifiek één dag in de week gekozen waarop er even geen vlees op het menu staat. Maar steeds vaker is het ook iets dat bijna vanzelf gaat, nu we steeds minder vaak kiezen voor het traditionele aardappels, groente, vlees. We staan meer open voor een ander soort maaltijden, waar vlees niet altijd een onderdeel van uitmaakt.

Eet je vaak gerechten met rijst of pasta, bijvoorbeeld, dan is dat een stuk gemakkelijker te bereiden zonder vlees dan wanneer je voor aardappels, groente, vlees gaat. Blijft er in het laatste geval overduidelijk een plekje leeg op het bord, kun je juist met ander soort gerechten volop variëren zonder het vlees eigenlijk te missen.

Als we het doen, dan doen we het goed!

We eten misschien wel minder dagen in de week vlees, maar willen op de momenten waarop we wél vlees eten er ook echt volop van kunnen genieten. Dat is goed terug te zien in het soort vlees dat steeds meer wordt gekocht. Kwaliteit wordt steeds belangrijker dan kwantiteit. We zien vlees meer en meer iets als een product om onszelf mee te verwennen, als een luxe. En daar spelen slagers natuurlijk mooi op in, met een steeds groter assortiment aan bijzondere vleessoorten. Zij zien mensen steeds vaker tournedos kopen, in plaats van een karbonade. Vlees dat bekend staat als verwennerij, als vlees om eens goed van te genieten.

Ook een goede steak, bijvoorbeeld een bavette, is op dat soort momenten erg populair. Zeker mensen die een flink stuk stevig vlees goed weten te waarderen zijn er dol op. Ze eten misschien niet meer iedere dag vlees, maar als ze het wel doen dan willen ze ook echt ergens hun tanden in kunnen zetten!

Must Read

Latest Posts