Van geld spenden naar geld sparen

Heb jij een goed overzicht van je financiën? Weet je precies wat er maandelijks in komt en uit gaat? Veel Nederlanders schrikken zich rot als ze erachter komen hoeveel geld ze in de maand eigenlijk uitgeven. Zodra er bijna een vakantie aan komt lukt het geld sparen redelijk, maar als dat niet het geval is dan gaat het geld er soms nog harder uit dan het binnenkomt. Hoe kan het eigenlijk dat het ons vaak niet lukt om te sparen terwijl we dat eigenlijk wel willen? Redenen geld te sparen kunnen bijvoorbeeld zijn omdat je op de termijn graag een verbouwing wil doen, een huis wil kopen of een mooie reis wil maken. Als het sparen eenmaal lukt kan het je een gevoel van kracht en zelfbeheersing geven.

Wat geef je uit?

Als je de eerste stap wil nemen om te leren geld sparen, is het belangrijk dat je voor een maand of twee bij gaat houden wat je precies uitgeeft. Als je verstand hebt van Excel kun je het hierin doen, zodat het programma de berekeningen voor je kan doen. Aan het begin zal het gek voelen om elke euro op te schrijven, maar dit is de enige manier om echt bewust te worden van het geld dat je uitgeeft. Categoriseer je uitgaven zodat je weet aan welke dingen je (te) veel geld uit geeft. Kom je er vervolgens achter dat de kosten van jouw boodschappen echt veel te hoog zijn, kun je specifiek op zoek gaan naar tips om voordeliger boodschappen te doen. Het geld wat je daaraan aan het eind van de maand overhoudt, zijn je eerste spaarcenten.

Stel een doel

Geld sparen zonder doel is bijna onmogelijk. Als je je geld op je rekening zet maar eigenlijk niet weet waarvoor je het doet, is de kans groter dat je het geld alsnog uitgeeft. Sommige banken geven je de mogelijkheid om potjes te maken binnen je rekening. Wil je volgend jaar een mooie vakantie maken, je huis verbouwen en een nieuwe telefoon? Dan heb je al drie mooie doelen om voor te sparen. Als je gekeken hebt hoeveel geld je onnodig uitgeeft en wel kan sparen, kun je met jezelf afspreken hoeveel euro in de maand je in elk potje doet. Dit hoeven (vooral aan het begin) echt geen hoge bedragen te zijn. Je moet het ook leuk houden voor jezelf.

Slimme tips

Geld wat er niet is, kun je ook niet uitgeven. Tenminste, zo zou het niet moeten horen. Krijg jij elke 20e van de maand jouw loon? Dan kun je bij jouw bank elke maand op de 21e automatisch een bepaald bedrag laten overmaken naar jouw spaarrekening of naar een andere rekening. Dit hoef je maar een keer in te stellen, en als je het wil veranderen kan dit ook makkelijk. Wanneer je het niet zelf hoeft te doen, scheelt het jou een hoop werk en je weet zo niet dat je het niet gaat vergeten. Als je je overboeking kort na het krijgen van je loon zet, heb je duidelijk overzicht in hoeveel geld je nog hebt. Zo ga je in plaats van “sparen wat ik overhoud” naar “uitgeven wat ik overhoud”.

Must Read

Latest Posts