Een leven zonder bankrekening: is dat mogelijk?

Bijna iedereen in Nederland heeft een bankrekening. Zonder een dergelijke rekening zouden heel veel zaken knap lastig worden, zo op het eerste gezicht. Want hoe zou je je inkomen moeten ontvangen? Je huur of hypotheek betalen? En andere vaste kosten? Boodschappen doen of winkelen, zonder daarbij je bankpas te kunnen gebruiken om af te rekenen. Het lijkt bijna onmogelijk, maar toch bestaat er naast ons normale geldverkeer nog een andere wereld. Eentje waarin geen banken bestaan, en mensen dus ook geen bankrekeningen hebben.

Je bankrekening opzeggen? Niet echt handig

Heb je wel eens iemand horen zeggen dat hij of zij op het punt stond om zijn of haar bankrekening op te gaan zeggen, en voortaan alle betalingen contant te doen? Waarschijnlijk niet. Er zijn maar heel weinig mensen die op dit idee komen, om de simpele reden dat deze keuze het leven met name een heel stuk ingewikkelder zal maken. Ons hele leven is ingericht op het bestaan van banken, op het feit dat iedereen een bankrekening heeft. Je salaris of een uitkering ontvangen terwijl je geen rekening hebt, dat is vrijwel onmogelijk. Net als je vaste lasten betalen, dat kan doorgaans ook niet contant. En wat dacht je van je belastingaangifte? Zonder rekening kun je lastig belasting betalen, maar ook een teruggave ontvangen is niet mogelijk.

De wereld zoals wij deze kennen is dus ingericht op het bestaan van banken. Niet zo vreemd, want deze zijn er al zolang we ons kunnen herinneren. Natuurlijk is hun rol in de afgelopen honderden jaren veranderd. We komen niet langer wekelijks bij de bank om geld op te nemen, maar betalen meer en meer digitaal, bijvoorbeeld. Alhoewel het daardoor kan lijken alsof we de banken minder gebruiken, is dit in werkelijkheid niet het geval. Door al die digitale betalingen die we tegenwoordig de hele dag door doen, maken we alleen maar meer gebruik van de banken.

Een betalingsverkeer zonder banken: het bestaat

Naast het betalingsverkeer dat we allemaal kennen, dat via de banken gaat, is er echter ook een wereld waarin de banken buitenspel staan. In de wereld van de cryptovaluta gaat het prima, betalen en betaald worden zonder tussenkomst van banken. Munten als de Bitcoin doen het prima, en kennen een grote groep gebruikers. Omdat het hier om anonieme gebruikers gaat en de overheden op geen enkele manier zicht kunnen houden op het betalingsverkeer, is het niet de verwachting dat we op korte termijn helemaal over zullen gaan op dit soort munten. Al is het maar omdat er vele honderden van zijn, en je een ander alleen kunt betalen in een muntsoort waarin deze persoon actief is. Je boodschappen afrekenen met Litecoin zou bijvoorbeeld niet kunnen, als de supermarkt zelf alleen een Bitcoin rekening heeft. Dit, en andere praktische zaken, zorgt ervoor dat het nog wel even zal duren voor een betalingsverkeer zonder banken de standaard wordt, als het al ooit gaat gebeuren. Het is echter wel duidelijk dat het kan, de munten zijn niet voor niets al langere tijd actief in een nog steeds groeiende markt.

Must Read

Latest Posts