Blijven doen wat kan, een oplossing zoeken voor wat niet meer lukt

Als bewegen, om wat voor reden dan ook, lastiger wordt, is het goed om in kaart te brengen wat er nog wel lukt en wat niet. Helemaal niet meer bewegen is doorgaans niet nodig, en ook helemaal niet de bedoeling. Meer en meer zien we in dat een lichaam juist in een betere conditie blijft als er altijd een zekere mate van beweging blijft plaatsvinden. Blijf dus vooral doen wat nog mogelijk is, al dan niet met de juiste hulpmiddelen binnen handbereik. En voor de zaken die echt niet meer gaan, daarvoor is meestal ook een prima oplossing te vinden.

Denken in mogelijkheden

Als je, of dit nu plotseling is gebeurd of geleidelijk zo is gegroeid, niet meer zo makkelijk kunt bewegen, is dat vaak lastig te accepteren. Je bent gewend om alles zelf te kunnen doen, om je vrijuit te kunnen bewegen. Niet om bij steeds meer dingen hulp te vragen of te moeten constateren dat het echt niet meer lukt.

Natuurlijk is dat vervelend, en zelfs behoorlijk confronterend! Mensen willen graag onafhankelijk zijn, alles doen wat zij willen zonder hierbij hulp nodig te hebben. Accepteren dat dit niet (meer) het geval is, dat kan best wat tijd kosten. Toch is het goed om hier niet te lang een vervelend gevoel door te krijgen. Want ook al is het vervelend en confronterend, vaak is het met de juiste aanpassingen best mogelijk om nog steeds alles te doen wat voorheen ook kon. En is dat niet waar het uiteindelijk om gaat; blijven doen wat je graag doet, ook al gaat het op een net iets andere manier dan je gewend bent? Door te gaan denken in mogelijkheden in plaats van in beperkingen, zal je zien dat je je oude leven vaak bijna in zijn geheel voort kan zetten. Voor ieder probleem is een oplossing, en niet zelden zijn deze gemakkelijker te realiseren dan je denkt.

De trap hoeft geen obstakel te zijn

Wanneer bewegen lastiger gaat, is de trap vaak het grootste obstakel in een woning. Waar ‘gewoon’ lopen vaak nog wel te doen is, is het beklimmen van een trap een stuk lastiger. Voor veel mensen roept dat de vraag op of het niet beter is om een andere, gelijkvloerse woning te zoeken. Toch is dat lang niet altijd nodig. Met trapliften van Handicare kunnen namelijk de meeste trappen snel en gemakkelijk zodanig worden aangepast dat zij geen obstakel meer vormen.

Alhoewel het plaatsen van een traplift voor veel mensen best een drempel kan zijn, ervaren de meeste gebruikers juist het tegenovergestelde. Waar zij eerst nog hulp nodig hadden om van de ene naar de andere etage te komen, kunnen zij dit nu gewoon weer zelf. De lift geeft hen een stuk vrijheid en onafhankelijkheid terug, precies hoe zij het graag zien. Wil je meer informatie over een traplift kopen? Kijk hier voor meer informatie: https://handicare-trapliften.nl/. Misschien is het voor jou ook een goede manier om te denken in mogelijkheden en niet in beperkingen?

Must Read

Latest Posts