Besparen op je zorgverzekering: zo doe je dat

Elk jaar betaal je weer iets meer voor je zorgverzekering. Maar er zijn ook manieren om op je kosten te besparen. Door je premie in één keer te betalen, bijvoorbeeld. We geven zes tips.

Tip 1: Ken je zorgwensen

Neem aan het einde van elk jaar opnieuw je ziektekostenverzekering onder de loep: zowel je premie als de dekking veranderen dan, en misschien passen die niet meer zo goed bij je behoeften. Zet op een rijtje welke zorg je komend jaar nodig denkt te hebben. Verwacht je bijvoorbeeld veel gebruik te maken van fysiotherapie? Dan is het handig dat deze kosten door je zorgverzekering gedekt worden. Vergelijk dus niet alleen de premies van verzekeraars, maar ook de dekking – en kies dan voor het beste van beide werelden.

Tip 2: Aanvullende verzekering, wel of niet doen?

Een aanvullende verzekering bespaart je niet altijd geld: soms kan het je ook duiten kosten. Bereken daarom van tevoren hoeveel aanvullende zorgkosten je denkt te gaan maken, en of het loont om daar extra premie voor te betalen. Als je bijvoorbeeld twee keer per jaar naar de tandarts gaat voor een periodieke controle, is het goedkoper om deze zelf te betalen. Aan de voordeligste tandartsverzekering ben je immers meer kwijt dan aan de totale kosten van je controles.

Tip 3: Vrijwillig eigen risico

De snelste manier om je premie te verlagen is door het verplicht eigen risico (385 euro) te verhogen. Dit kan in stappen van 100 euro en wordt het ‘vrijwillig eigen risico’ genoemd. Je kunt het ophogen tot 885 euro. Hoe hoger je vrijwillig eigen risico, hoe meer korting op je premie. Als je kerngezond bent en nauwelijks tot geen zorgkosten denkt te maken, kan dit een optie zijn. Let wel: deze beslissing is niet zonder risico. Als je onverhoopt in het ziekenhuis belandt, moet je de rekening alsnog uit eigen zak betalen –  en dat kan je uiteindelijk een hoop meer centen kosten dan je dacht te besparen. Denk hier dus goed over na.

Tip 4: Recht op zorgtoeslag

Als je een bescheiden inkomen en vermogen hebt, heb je wellicht recht op zorgtoeslag. Kijk op de website van de Belastingdienst of je hier aanspraak op mag maken en vraag het, indien mogelijk, meteen aan.

Tip 5: Betaal per jaar, niet per maand

Heb je flink wat spaarcenten? Betaal je premie dan niet in maandelijkse termijnen maar in één keer. De totale jaarpremie wordt dan in januari van je rekening afgeschreven, en dat kan tot 3 procent voordeliger uitpakken. Zo bespaar je toch weer een paar tientjes.

Tip 6: Eerst naar de huisarts

Bepaalde ingrepen die ze in het ziekenhuis verrichten, kun je ook door je huisarts laten doen. Zoals het verwijderen van een moedervlek. Of het plaatsen van een spiraaltje. Laat zo’n ingreep, indien mogelijk, door je huisarts doen. Dan betaal je namelijk geen eigen risico.

Must Read

Latest Posts