Waarom moet je een zonnebril dragen?

Zonnebrillen, je hebt ze in vele maten, modellen, kleuren en vormen. Vaak worden ze gebruikt als een extra accessoire, om aan te geven wie je bent als persoon. Maar een zonnebril is ook heel belangrijk voor het beschermen van je ogen. Waarom moet je een zonnebril dragen en waarom is het veel meer dan enkel een accessoires?

Bescherming tegen uv-straling

Een van de eerste redenen is dat een zonnebril moet worden gedragen om je ogen te beschermen tegen de zon en de UV-straling. Net zoals je je huid moet beschermen tegen overmatige zon door het gebruik van zonnebrandcrème en lange kleding, moet je ook je ogen beschermen. Wanneer je geen zonnebril draagt kan teveel zonlicht schade aanrichten aan het hoornvlies en netvlies.

Pijnlijke ogen

Hoewel de meesten van ons geloven dat zonnebrillen alleen bescherming bieden tegen de zon, bieden zonnebrillen heren of voor dames ook bescherming tegen andere  van andere risicofactoren. Zo helpt een zonnebril ook tegen UV-straling en weerkaatst licht van de sneeuw. Als je gaat skiën, snowboarden of wandelen in de sneeuw is een zonnebril onmisbaar. De meeste mensen kopen naast een normale zonnebril ook een skibril. Deze bedekken niet alleen de bovenkant maar ook de onderkant van je ogen.  Daarnaast ook zand of wind zorgen voor pijnlijke en geïrriteerde ogen. Wanneer je op het strand ligt is een zonnebril onmisbaar en in een winderige situatie is een zonnebril ook geen overbodige luxe.

Na een operatie

Soms kiezen mensen ervoor om een oogoperatie uit te voeren, bijvoorbeeld zoals laseren van de ogen. Doordat met een speciale laser die het hoornvlies opnieuw wordt vormgegeven kan je  de eerste dagen last hebben van irritatie. Je kan bijvoorbeeld meer last krijgen van lichtgevoeligheid, halo's of sterretjes in een omgeving met weinig licht. Een zonnebril biedt je ogen dan niet alleen bescherming, maar geeft je ogen ook wat rust. Zo kunnen ze rustig wennen aan het nieuwe zicht.

Kies voor een goede zonnebril

Het dragen van een zonnebril is dus niet alleen als accessoires maar dient voornamelijk om de ogen goed te beschermen. Bij het uitzoeken van zonnebrillen dames of voor heren is van belang om een kwalitatief goede bril uit te zoeken. Hoewel een zonnebril uit een supermarkt of bij een benzine station een goede (tijdelijke) oplossing zijn als je ineens een zonnebril nodig hebt, kun je het beste een zonnebril bij een opticien kopen. Deze bieden namelijk de beste glazen uit en beschermen daardoor jouw ogen het beste. Denk dus niet alleen bij uitzoeken van een zonnebril  aan het model en kleur, maar vooral ook aan welke bescherming hij biedt.

Must Read

Latest Posts