Mindfulness: Hoe pas je dat toe in je dagelijks leven?

Mindful leven is een van de beste manieren om meer rust te ervaren en je lekker in je te voelen. Het heeft betrekking op leven in het hier en nu, wat wil zeggen dat je met je volledige aandacht altijd bij datgene bent wat je ziet of wat je aan het doen bent. Je houdt je dus niet bezig met wat er morgen allemaal zou kunnen gebeuren, of wat er in het verleden is gebeurd. Over beiden heb je namelijk op dit moment geen controle. Natuurlijk kun je je wel voorbereiden op wat komen gaat, maar ook dat kan prima met je aandacht in het huidige moment. Benieuwd naar meer mindfulness tips? Lees dan vooral even verder…

Goed ademen is de basis voor een mindful leven

Als je gestrest bent, hoe adem je dan? Juist, heel oppervlakkig en snel. Je ademhaling is verbonden met je stressniveau, maar je kunt hem ook andersom inzetten. Door heel bewust kalm en vanuit je onderbuik te gaan ademen breng je namelijk je zenuwstelsel tot rust, wat het veel makkelijker maakt om je te ontspannen. 

Focus je op je zintuigen en gevoelens

Een van de manieren om meer in het hier en nu te leven is je volledig te focussen op alles wat je waarneemt met je zintuigen. Wat zie en hoor je om je heen? Wat ruik je? Maar ook: wat voel je? Emoties en gevoelens worden veelal weggestopt, terwijl dat helemaal niet nodig is. Probeer eens met volle aandacht naar binnen te keren en kijk hoe je je voelt. Welke emoties komen er voorbij? En het belangrijkst is dat je er niet over oordeelt, wat je ook tegenkomt. Je observeert het alleen, je kunt het immers aan. 

Zoek de natuur op voor een extra boost

Misschien was je al bekend met de term ‘Forest bathing’, misschien ook niet. De term heeft betrekking op de mooie effecten die de natuur op je lichaam en geest heeft. Je wordt er kalm van en dit effect houdt langer aan dan je denkt. Probeer dus minstens twee keer in de week de natuur op te zoeken voor een fijne wandeling. Als je dat fijn vindt, kun je zelfs tijdens het wandelen mediteren en je op je ademhaling focussen, dan versterk je het effect ervan namelijk. En omdat je tegelijkertijd in beweging bent is het ook nog eens goed voor je algehele conditie en gesteldheid. 

Accepteer alles zoals het is

Het belangrijkste principe aan een mindful leven is dat je alles wel observeert, maar er niet over oordeelt. Oftewel: Je accepteert alles precies zoals het is, en handelt gewoon op een manier die past bij de situatie.

Must Read

Latest Posts