Je woning verduurzamen met zonnepanelen in de huursector

Veel Nederlanders investeren in het verduurzamen van hun huis. Dit kan op vele verschillende manieren. Zo plaatsen veel mensen isolatiemateriaal en vervangen ze enkelzijdig glas en oude kozijnen. Ook is een veel gekozen optie, het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Hier kun je op de langere termijn veel geld mee besparen.

Het plaatsen van zonnepanelen levert daarnaast ook andere voordelen op. Niet alleen kun je op de lange termijn veel besparen op je energierekening, ook komen er veel fiscale voordelen bij kijken en verminder jij de CO2-uitstoot aanzienlijk. Ook hebben zonnepanelen een lange levensduur en vereisen ze nauwelijks onderhoud. Daarnaast zorgen zonnepanelen voor een stijging in de waarde van je woning of van het appartementencomplex waar je in woont.

Wil jij zonnepanelen plaatsen, maar woon je in een huurhuis? Ook dan is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen, maar hier zitten wel een aantal voorwaarden aan vast. Wil jij meer over dit onderwerp weten? Dan is deze blogpost er voor jou!

Waar let je op?

Wanneer meerdere woningen zoals appartementen allen deel uitmaken van één bouwproject, kunnen ze verkocht worden als appartementsrecht. Als koper van een appartementsrecht, ben je automatisch lid van de VvE. De VvE is verantwoordelijk voor het beheer van de gemeenschappelijke gedeelten en het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de mensen die er wonen. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van het gebouw en het bijhouden van de gemeenschappelijke ruimtes.

In de splitsingsakte van het gebouw is bepaald welke gedeelten als gemeenschappelijk worden gezien. Het is de regel dat een huurder niet zomaar wijzigingen mag aanbrengen aan deze gemeenschappelijke ruimtes. Hieronder valt dus ook het dak. Wanneer je wel iets wilt aanpassen, is dit niet meteen onmogelijk. Wél is het noodzakelijk om hier toestemming voor te vragen aan de VvE.

Contract met de VvE

De VvE zal nooit zomaar toestemming geven voor het wijzigen van de gemeenschappelijke ruimtes, enkel en alleen als hier een zeer goede reden voor is. Zorg daarom ook dat je een duidelijk document indient met je voorstel. Zo’n document wordt een zonnepanelen gebruiksovereenkomst VVE genoemd. Het kan zijn dat de partij je verzoek meteen afwijst. Ook kan het voorkomen dat ze ermee akkoord gaan onder een aantal strenge voorwaarden. Ze willen natuurlijk niet dat er schade aan het gebouw wordt aangebracht. Weet jij niet goed hoe je dit het beste kunt aanpakken? Dan kun je gebruik maken van een modelcontract opgesteld door ervaren juristen. Deze bestel je gemakkelijk online. Wanneer de VvE in eerste instantie niet akkoord gaat met je verzoek, kunnen ook deze juristen je helpen met het aanvragen van een vervangende machtiging.

Must Read

Latest Posts