Tegenwoordig zijn tegeltjes met een spreuk erg populair, denk bijvoorbeeld maar een aan een Sarah 50 tegeltje. Tegeltjes met een spreuk kunnen grappig of leuk zijn of stof tot nadenken bieden. De geschiedenis van deze tegeltjes gaat verder terug dan de middeleeuwen. Al voor het begin van onze jaartelling gebruikten de Romeinen, Grieken en ook Chinezen tableaus om verhalen mee te vertellen. In de middeleeuwen werden er op vloertegels afbeeldingen en inscripties gemaakt. Er werd toen met houten pennen in de tegels geschreven of gegraveerd. Op die manier werden vooral korte wijsheden of jaartallen toegevoegd.
Delfts Blauwe spreuktegeltjes
Delft werd vanaf 1584, toen een aantal tegelambachtslieden daar ontmoetten, een belangrijke stad voor de productie van keramische tegels. Dat was het begin van het beroemde Delfst Blauw, een benaming die tegenwoordig wordt gebruikt voor alle blauw geschilderde tegels. Het beroemde Delfts Blauw werd in de zeventiende eeuw erg populair. Vanaf 1800 ontstonden er in Delft Delfts Blauwe spreuktegeltjes. In die tijd werden op deze tegeltjes vaak religieuze teksten gezet. Tegeltjes werden toen ook gebruikt als decoratie of om er volkswijsheden op te zetten. Onder of rondom een gecentreerde afbeelding stond dan een tekst. Het waren tegels met klassieke teksten of met deugden. Kinderen werden op die tegels met deugden gewezen. Deze tegels hadden dus een pedagogische functie.
De grappige spreuktegels van nu
Tegenwoordig gebruikt men spreuktegeltjes vooral om er grappige of leuke teksten of teksten met een overpeinzing op te zetten. Voor deze teksten wordt de term 'tegeltjeswijsheden' gebruikt, omdat er in de spreuken op deze tegeltjes blijkbaar een kern van waarheid zit. Spreuktegels hebben dus tegenwoordig veel minder dan vroeger de functie van herinnering aan ethische plichten of pedagogisch leermiddel. De kleuren en vormen van de spreuktegels van nu komen vaak overeen met de manier van beschilderen van aardewerk en keramiek die vroeger in Delft werd gebruikt.
Een spreuktegel cadeau geven
Spreuktegels worden tegenwoordig vooral gebruikt om cadeau te geven bij bijvoorbeeld een bruiloft, een jubileum of een bijzondere verjaardag. Het is een gepersonaliseerd cadeau dat ongetwijfeld door de ontvanger wordt gewaardeerd. Wordt er binnenkort iemand 50? Dan kun je hem of haar ongetwijfeld blij maken met een Abraham 50 of Sarah 50 tegel met een mooie 50 jaar spreuk of een mooie afbeelding. Je kunt zelf de tekst op de tegel bepalen. Een spreuktegel is natuurlijk ook een origineel en persoonlijk nieuwjaarscadeau. Je kunt jouw eigen unieke tegeltje ontwerpen met een tekst, logo of foto. Nieuwjaarstegels kunnen ook besteld worden namens een bedrijf. Die tegeltjes kunnen dan gebruikt worden als relatiegeschenk of gepersonaliseerd worden voor jouw medewerkers.